Pri výbere vhodného dreva pre drevenú podlahu je dôležité zvážiť rôzne faktory, ako je odolnosť, trvanlivosť a estetický vzhľad materiálu. Dnes sa pozrieme na niektoré z najbežnejších druhov dreva, ktoré sa na drevené podlahy používajú.

Luxusná čerešňa, odolný dub a pevný jaseň

Čerešňové drevo so sebou nesie punc luxusu. Jeho prírodné hnedé odtiene a výrazné zrná pridávajú do miestnosti teplý vzhľad. Čerešňová podlaha je známa svojou vysokou odolnosťou. Len tak ľahko ju nepoškriabete a neublížia jej ani škvrny. Táto drevina časom stmavne, ale to podlahe ešte viac pridáva na jej pôvabe.

Dubové drevo je jedným z najpopulárnejších druhov dreva pre podlahy. Vďaka svojej priečnej stabilite je na tento účel ako stvorené. Dubová podlaha vám bude robiť radosť mnoho rokov, pretože dub je odolný a trvanlivý. Má tiež výraznú textúru a vzory, ktoré pridávajú do interiéru prírodný a elegantný vzhľad. Dubové podlahy sa ľahko renovujú.

Jaseň je ďalším obľúbeným materiálom pre drevené podlahy. Jeho jemná rovnomerná štruktúra dodáva podlahe moderný a svieži vzhľad. Jaseňová podlaha je známa svojou extrémnou pevnosťou. Vďaka tomu je odolná aj proti poškriabaniu alebo opotrebeniu. Táto drevina je tiež veľmi stabilná a odoláva meniacim sa podmienkam vlhkosti v miestnosti.


Výrazný orech, pôsobivý buk a svetlý javor

Orechové drevo má výnimočnú kvalitu a krásu. Vďaka tmavým odtieňom a bohatej hnedej farbe majú miestnosti s orechovou podlahou luxusný a pôsobivý vzhľad. Orechová podlaha je známa odolnosťou proti vlhkosti a zmenám teploty, čo z nej robí ideálnu voľbu.

Bukové drevo je tradičnou voľbou, pretože je tvrdé a odolné. Buková podlaha je známa aj výraznou a pravidelnou textúrou, a tak miestnosti, v ktorých sa nachádza, majú elegantný a klasický vzhľad. Buk je schopný odolávať značnému zaťaženiu a opotrebeniu, a to robí z neho ideálnu voľbu do priestorov, kde sú podlahy viac zaťažované.

Javorové drevo je obľúbené vďaka svetlej farbe a jemnej textúre, čo mu dodáva elegantný vzhľad. Javorová podlaha z javora kanadského je tiež tvrdá a odolná. Je tak ideálna pre miestnosti, kde očakávame väčšie zaťaženie podlahy. Táto drevina sa tiež dobre ošetruje a renovuje, a to z nej robí udržateľnú voľbu. Javor európsky je radený medzi mäkšie dreviny.


Okrem výberu vhodného dreva je tiež nutné zvážiť, aký vzor parkiet je pre vás ten pravý. Môže to totiž pridať vášmu domovu jedinečný a štýlový vzhľad.

Populárny chevron, elegantný rebrík a klasická rybia kosť

Jedným z najpopulárnejších a najznámejších vzorov parkiet je tzv. chevron. Charakteristickým znakom tohto vzoru je úhľadná a symetrická inštalácia parkiet, ktorá vytvára vzor šípky. Tento dynamický a moderný vzhľad drevených podláh sa často využíva v luxusných a štýlových interiéroch.

Rovným a jednoduchým usporiadaním parkiet je známy tzv. rebrík. Jednotný vzhľad rebríkového vzoru je minimalistický a elegantný, preto sa hodí do modernejších a jednoduchších interiérov. 

Klasickým a azda najtradičnejším vzorom parkiet je vzor rybej kosti. Pri tomto vzore sú drevené parkety umiestnené pod uhlom 90 stupňov a vytvárajú charakteristický vzor. Elegantný a sofistikovaný vzor pridá do miestnosti šarm. Využíva sa preto v historických budovách a v klasickej architektúre, ale našiel si svoje miesto aj v moderných interiéroch.


Ak chcete vytvoriť v miestnosti špeciálny akcent, zdôrazniť niektoré architektonické prvky alebo byť len originálny, môžete pouvažovať aj o rôznych atypických vzoroch parkiet. 

Jedinečné, výrazné a atypické dizajny

Obľúbenou technikou je intarzia, pri ktorej sa rôzne druhy dreva kombinujú a vkladajú do hlavnej podlahy tak, aby vytvorili obrazy, vzory alebo rôzne detaily. Vďaka tejto technike vytvoríte nádherné dizajny alebo abstraktné obrazce. Intarzia je umelecká práca tvorená na mieru. Vďaka nej bude mať vaša podlaha výnimočný a originálny vzhľad. 

Moderný a dynamický vzhľad prinášajú parketám geometrické tvary. Tieto vzory môžu byť jednoduché a minimalistické, ako napríklad štvorce, obdĺžniky a trojuholníky, ale aj komplexné a detailné, ako napríklad hexagóny. Geometrické tvary v parketách však prinášajú do miestnosti zaujímavý a štýlový prvok. 

Hravé a zaujímavé sú asymetrické vzory parkiet. Nepravidelné tvary, rôzne veľkosti alebo neusporiadané drevené dosky. Týmto spôsobom vytvoríte unikátny a nekonvenčný vzhľad a pritiahnete všetky pohľady na vašu drevenú podlahu. 

atypická podlaha

Keďže však atypické dizajny parkiet ponúkajú naozaj neobmedzené možnosti, určite by ste sa mali poradiť o inštalácii takejto drevenej podlahy s odborníkom. Navštívte napríklad náš showroom v Bratislave, kde vám veľmi radi ukážeme, aké atypické drevené podlahy vyšli z našej dielne. Radi si s vami zaspomíname na našu doterajšiu prácu.