Pri výbere drevenej podlahy sa nezameriavajte iba na vzhľad. Veľmi dôležité je brať do úvahy aj mnohé iné faktory, hlavne tie funkčné.
Tvrdosť dreva, existenciu podlahového kúrenia a taktiež akú zvoliť povrchovú úpravu. Vybrať si kvalitnú drevenú podlahu nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. My vámvšak dáme užitočné tipy, ako na to.
Drevo je materiál, ku ktorému sa ľudia veľmi radi vracajú.  Je prírodným materiálom, ktorý aj v interiéri pôsobí veľmi elegantne a pritom nerušivo. Odtiene dreva vyčaria teplo domova. Drevo je trvácne a má celú radu vynikajúcich vlastností. Drevo je jednoducho klasika.

Typ drevenej podlahy


Ľudia si veľmi často vyberajú podlahy na základe vzhľadu a ceny, čo je prirodzené. Treba však myslieť aj na parametre, ako je možnosť renovácie alebo či sa nachádza v nehnuteľnosti podlahové vykurovanie. Medzi lacnejšie podlahy patria napríklad dyhované, ale v tomto prípade už nie je možná renovácia. Podlaha z masívu síce patrí medzi finančne náročnejšie, no na druhej strane sa krásne odvďačí svojou životnosťou a výdržou. Obľúbené sú takisto aj dvojvrstvové či trojvrstvové drevené podlahy, ktoré sú vhodné na podlahové kúrenie.

Keď rozhoduje dizajn


Aj pri drevených podlahách máte v dnešnej dobe široký výber. Dizajn podlahy musí ladiť s dizajnom interiéru. Podlaha môže byť neobyčajným interiérovým doplnkom, ktorý si svoju podobu zachová veľmi dlhý čas. Pri výbere podlahy preto majte na mysli, že nie je veľmi vkusné, ak sa v priestore „bije“ viacero dominantných prvkov. Ak zvolíte dominantnú podlahu, ostatný nábytok skúste zvoliť menej nápadný. Veľkou výhodou dominantnej podlahy je jej nadčasovosť. Vždy sa bude považovať za vkusnú a elegantnú, s pridanou hodnotou, že do prostredia vnáša kúsok prírody.

Tvrdosť drevených podláh


Funkčnosť drevenej podlahy súvisí s tým, aký bol pri výbere použitý materiál. Od materiálu sa odvíja tvrdosť drevených podláh. Samotné drevené podlahy môžu byť vyrobené z mäkkého, stredne tvrdého, tvrdého poprípade z exotického dreva.
Podlaha z mäkkého dreva je menej odolná a častejšie vznikajú ryhy pod nábytkom, či po páde predmetov. Tvrdé drevo prirodzene vydrží viac. V prípade frekventovaných plôch, či komerčných priestorov je možnosť dodatočnej povrchovej úpravy.

Technická a povrchová úprava drevených podláh


Jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere podlahy môže byť aj povrchová úprava. Najčastejšie bývajú drevené podlahy lakované alebo olejované. Aktuálne trendy hovoria v prospech oleja. Okrem toho, že zvýrazňuje štruktúru dreva, vykresľuje aj jeho vzhľad. V tomto prípade sú možné aj drobné čiastkové opravy, ktoré v prípade lakovaných podláh neprichádzajú do úvahy.
Drevená podlaha sa odporúča inštalovať celoplošným lepením na podklad. Poskytuje tak vyššiu stabilitu, ako v prípade pokládky podlahy plávajúcim spôsobom, teda bez lepenia a bez výraznejšej fixácie. Takisto má lepená podlaha nižšiu krokovú hlučnosť.

S dôrazom na ekológiu


V prípade drevených podláh výrazne pocítite vyššiu kvalitu života. Je to prírodný ekologický materiál, ktorý ma vplyv na ovzdušie v priestore a eliminuje množstvo alergénov nakoľko má antistatické vlastnosti.

ošetrenie drevenej podlahy

Nezabúdajte na starostlivosť


Základná starostlivosť o drevenú podlahu je mop a vhodné ošetrujúce prípravky. Mop musí dobre zotierať, čo znamená, že voda nesmie stáť na jednom mieste. Stojatá voda na drevenej podlahe môže spôsobiť jej vydutie. Vyberajte si saponáty určené na drevenú padlahu. Vyhnete sa tak jej znehodnoteniu. Pri výbere čistiaceho prostriedku jednoznačne zvoľte taký, ktorý je určený na drevo. 

V prípade, že potrebujete poradiť, obráťte sa na nás.   Veľmi radi vám pomôžeme a poradíme.