Výber drevenej podlahy na podlahové kúrenie je komplexný proces, pri ktorom je potrebné zvážiť viacero faktorov. Budeme radi, ak s nami tento výber prekonzultujete. Sme totiž odborníkmi v oblasti drevených podláh a môžeme vám poskytnúť užitočné rady. Odporučíme vám najvhodnejšie riešenie tak, aby vyhovovalo vašim konkrétnym potrebám.

Aká je najlepšia podlaha na podlahové kúrenie

Pri výbere drevenej podlahy na podlahové kúrenie existuje niekoľko možností a konečné rozhodnutie vždy závisí od konkrétnych potrieb zákazníka a jeho osobných preferencií. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že drevená podlaha je jednou z tých najatraktívnejších možností. Predstavuje ideálnu voľbu pre podlahové kúrenie.

Drevo je prirodzene dobrým vodičom tepla, a tak sa teplo z podlahového kúrenia šíri po celej podlahe rovnomerne, a to zabezpečuje príjemnú teplotu v celej miestnosti. Priestor sa zahreje naozaj rýchlo. Drevená podlaha totiž prenesie teplo z podlahového kúrenia do miestnosti vo veľmi krátkom čase. Kvalitné drevené podlahy navyše odolajú aj teplotným zmenám a vlhkosti. Dôležité je však určite pre vás aj to, že drevená podlaha urobí z vášho domu krásny, útulný a šarmantný domov. Vybrať si môžete z mnohých materiálov (dub, kanadský javor, orech, jaseň, čerešňa) a pohrať sa so vzhľadom, odtieňom a dekorom podlahy.

Drevo je jednoducho tým správnym riešením na podlahové kúrenie. Aj v zime je príjemné na dotyk a keď dáte pod podlahu správnu izoláciu, napríklad tvrdený polystyrén, ktorý má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, účinne minimalizujete straty tepla a budete sa cítiť doma ako v bavlnke.

Žena sediaca na drevených parketách

Ako vybrať správnu drevenú podlahu na podlahové kúrenie

Drevená podlaha na podlahové kúrenie by mala byť z tvrdého dreva. Platí to aj pre viacvrstvové drevené podlahy. Využívajú sa aj rôzne exotické dreviny, ale najobľúbenejší je náš domáci orech či dub. Tieto druhy dreva sú najodolnejšie proti teplotným a vlhkostným vplyvom a zároveň sú veľmi atraktívne. Ideálne riešenie na podlahové kúrenie. Aj tu však máte na výber z viacerých možností. Každý druh dreviny má  špecifické vlastnosti a jedinečný vzhľad. Radi vám ich všetky ukážeme v našom Showroome.

Pri výbere drevenej podlahy na podlahové kúrenie odporúčame parkety z tvrdého dreva s hrúbkou do 15 milimetrov. To zabezpečí, že drevo bude prepúšťať dostatok tepla, ale nebude vyschýnať, ani sa deformovať. Tomu pomôžeme aj tak, že podlahové kúrenie spúšťame postupne a zvyšujeme výkon pomaly. Vykurovanie nastavte tak, aby teplota v miestnosti neklesla pod  15 °C. Ideálna povrchová teplota drevenej podlahy v optimálne izolovaných miestnostiach je 23 °C. Maximálna je 27 °C. Teplota vody v podlahových rúrkach by teda mala byť niekde medzi 35 až 40 °C.

Hustota dreva je ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje výber podlahy na podlahové kúrenie. Ideálne je drevo s vyššou hustotou, pretože dokáže najefektívnejšie využívať teplo z podlahového kúrenia.

Technik kladie podlahové kúrenie

Kľúčové faktory, na ktoré by ste sa mali pri výbere sústrediť

Pri výbere drevenej podlahy na podlahové kúrenie je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov. Tu sú tie najkľúčovejšie:

  • Vyberte drevo s dostatočne vysokou tepelnou vodivosťou a rozmerovou stabilitou. Odporúčame dub alebo orech. Tieto druhy dreva sú dostatočne stabilné a na podlahové kúrenie ako stvorené.
  • Hrúbka drevenej podlahy je tiež dôležitá. Zabezpečí správny prenos tepla z podlahového vykurovania, minimalizuje prehrievanie a riziko deformácií. Odporúčame maximálne 15 milimetrov.
  • Obsah vlhkosti dreva na podlahové kúrenie je od 7 do 9 %.
  • Dajte si záležať na inštalácii podlahy. Mali by ste to nechať na profesionálov.

Profesionálny podlahár má skúsenosti a aj odborné znalosti na to, aby správne nainštaloval drevenú podlahu na podlahové kúrenie. Dodrží všetky bezpečnostné normy a predpisy, minimalizuje riziko požiaru a iných porúch, maximalizuje výkonnosť podlahového vykurovania, poskytne rady a zabezpečí aj prípadný servis.

Poraďte sa s odborníkmi

Radi vám odpovieme na všetky otázky. Vieme, aký druh dreva je najvhodnejší, akú hrúbku majú mať parkety a aké izolačné materiály je dobré použiť. Vieme, že drevené podlahy sú investíciou do vášho domova a chceme, aby vám slúžili čo najdlhšie. Preto vám pomôžeme pri výbere tých najkvalitnejších drevených parkiet, ktoré sú vhodné na podlahové kúrenie.