Rozhodli ste sa pre drevenú podlahu? Nezabudnite, že má odrážať váš osobný štýl a vytvárať taký priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne. Pokojne sa nechajte inšpirovať. Prehliadnite si katalógy, googlite, navštívte dizajnérske webové stránky alebo aj náš showroom priamo v Bratislave. Prejdite sa v obchodoch s nábytkom a získajte nápady a inšpiráciu.

Výber správnej drevenej podlahy je rozhodujúcim krokom pri dizajne vášho domova. Nejde totiž len o estetický prvok, ale aj o vaše pohodlie a funkčnosť celého interiéru. Podlaha je jedným z jeho najvýraznejších prvkov. Bez ohľadu na to, či chcete domov moderný a minimalistický, rustikálny či klasický, alebo elegantný, určite existuje podlaha, ktorá tento váš vkus podčiarkne.

Podlaha by mala ladiť aj s ostatnými prvkami v interiéri vrátane nábytku, stien a dekorácií. Kombinácia farieb, textúr a materiálov vytvorí vyvážený a príjemný vzhľad interiéru. Preto je dôležité venovať správnemu výberu podlahy dostatok času a my sme tu pre vás, aby sme vám v tomto kroku za vaším krásnym domovom pomohli.

Trendy vo svete drevených podláh

V minulosti medzi najčastejšie používané odtiene drevenej podlahy patrili dubové, javorové a orechové tóny. Dnes sme svedkami nástupu nových farieb, ale aj povrchových úprav.

Veľmi populárne sú napríklad sivé a biele drevené podlahy, ktoré dodávajú priestorom moderný a minimalistický vzhľad. Obľúbené sú aj matné povrchy. Využívame ich hlavne do priestorov, v ktorých chceme vyzdvihnúť elegantnosť. V súčasnosti je trendom vyberať si podlahy, v ktorých je zdôraznená prirodzená textúra dreva, a to vrátane prirodzených uzlín dreviny.

Moderné drevené podlahy však nie sú len o jednoduchých doskách. Dizajnéri a výrobcovia drevených podláh sa snažia na trh prichádzať stále s novými možnosťami. Veľmi obľúbené sú podlahy s rytmickými vzormi, Chevron, rybia kosť alebo rebrík, ktoré pridávajú do interiérov dynamiku. Obľúbené sú aj širšie drevené dosky, ktoré dodávajú priestorom dramatický vzhľad a vizuálnu expanziu.

Dizajnové nápady a inšpirácie

Ak chcete vo svojom domove vytvoriť jedinečný a atraktívny dizajn, môžete skúsiť kombinovať drevenú podlahu s inými modernými prvkami interiéru. Základnú a štýlovú kombináciu vytvoríte s moderným nábytkom. Môžete si napríklad vybrať svetlú dubovú podlahu a skombinovať ju s matným čiernym alebo bielym kontrastným nábytkom.

Drevenú podlahu môžete ladiť so stenami napríklad pomocou farieb alebo textúr. Ak ste sa rozhodli pre tmavšiu drevenú podlahu, svetlými stenami môžete otvoriť priestor a vyvolať dojem vzdušnosti.  Pri výbere drevených parkiet a ich usporiadaní v miestnosti by ste však mali venovať pozornosť viacerým detailom:

  • Experimentujte s rôznymi rozmermi drevených dosiek. Vedeli ste napríklad, že širšie dosky vizuálne zväčšujú miestnosť a užšie jej dodávajú útulnejší vzhľad?
  • Zaujímavo vyzerá aj kombinácia troch šírok lamiel prestriedaná v priestore.
  • Vyskúšať môžete kombinácie rôznych druhov dreva, alebo dokonca rôznych farieb, a vytvoriť tak v miestnosti zaujímavý kontrast.
  • Dizajnovo experimentovať môžete aj s inštaláciou. Zaujímavým riešením môže byť diagonálna inštalácia, ktorá dodáva miestnosti dynamiku a opticky zväčšuje priestor.

Diagonálna inštalácia drevených parkiet v modernej obývačke

Ako zladiť drevenú podlahu so zvyškom interiéru

Pri výbere drevenej podlahy je veľmi dôležité, aby ladila aj so zvyškom interiéru. To však neznamená, že musíte používať tie isté tóny. Práve naopak. Môžete vyskúšať aj rôzne kombinácie svetlých a tmavých tónov pre výrazný kontrast.

Vždy by ste mali zvážiť farbu a štýl drevenej podlahy, aby naozaj bola v súlade s moderným nábytkom. Na druhej strane, drevené podlahy, ktoré majú čisté a jednoduché línie a sú vhodné pre minimalistické interiéry, pravdepodobne nikdy nevyjdú z módy a nič s nimi nepokazíte v žiadnej kombinácii.

Drevená podlaha so zvyškom interiéru môže vytvoriť neopakovateľné dizajny:

  • Ak sa vám páči napríklad škandinávsky štýl, môžete skombinovať svetlú dubovú podlahu s bielymi stenami, prírodnými textíliami a minimalistickým nábytkom.
  • Ak túžite po priemyselnej elegancii, interiér zariaďte tmavšou drevenou podlahou a doplňte ju o kovy, betón a moderný nábytok.
  • Ak máte radi niečo prírodnejšie a máte napríklad v dome miestnosť so stropnými oknami, v ktorej viete prirodzene využiť slnečné svetlo, je to priestor ako stvorený na inštaláciu jasnej dubovej podlahy.

Tradičná drevená podlaha v modernom interiéri

Drevené podlahy majú aj v moderných interiéroch výrazné miesto. Pridávajú miestnostiam prirodzenú eleganciu a navodzujú teplý pocit, čo je zvlášť v modernom dizajne naozaj neoceniteľné. Drevené podlahy sú navyše odolné, a tak vám pri dobrej starostlivosti môžu vydržať i desaťročia. Sú teda dlhodobou investíciou, ktorá sa určite oplatí.

S rôznymi druhmi dreva a farbami, povrchovými úpravami a so vzormi sú drevené podlahy úžasnou príležitosťou, ako si prispôsobiť interiér vášmu osobnému štýlu. Ak si však nie ste istí výberom alebo potrebujete poradiť, kontaktujte nás. Radi vám pomôžeme.