Drevo sa v našich domácnostiach stále teší veľkej obľube. Každý by ho chcel mať doma, pretože je niečím krásnym, čo nám pripomína prírodu. Hodí sa rovnako do moderne, ale aj škandinávsky či bohémsky zariadených príbytkov. Drevo proste pôsobí luxusne, je teplé na dotyk, príjemné a jedinečné vzhľadom aj štruktúrou.

Viacvrstvová drevená podlaha

V súčasnosti je trendom uprednostniť pred masívnymi drevenými parketami viacvrstvovú drevenú podlahu. Dôvodov je hneď niekoľko: cena, spôsob kladenia, možnosti renovácie a ochrana prírodných zdrojov.

Viacvrstvová drevená podlaha má oproti masívnej drevenej podlahe a klasickým parketám niektoré výhody. Prvou výhodou je tvarová stálosť, pretože je odolná proti zosychaniu. Nie je citlivá na zmeny vlhkosti v interiéri tak veľmi ako drevo, ktoré vo svojej prirodzenosti pracuje. Viacvrstvová drevená podlaha je vhodná aj na podlahové kúrenie, pretože má nízky tepelný odpor a nesmieme zabudnúť ani na výhodnejšiu cenu.

Hlavný rozdiel medzi viacvrstvovou drevenou podlahou a klasickými drevenými parketami je v konštrukcii. Masívne drevené parkety pozostávajú z jednej vrstvy dreva. Na druhej strane, už podľa názvu, viacvrstvové drevené podlahy sú zložené z viacerých vrstiev. Tieto vrstvy dreva sú vzájomne spojené lepením a lisovaním.

Dvojvrstvová drevená podlaha

Dvojvrstvové drevené podlahy vynikajú viacerými skvelými vlastnosťami, ktoré súvisia predovšetkým s ich špecifickou konštrukciou. Sú zložené z dvoch vrstiev. Vrchná nášľapná vrstva je z tvrdého ušľachtilého dreva, aby bola čo najodolnejšia. Môže to byť dub, buk, jaseň, orech či iné. K dispozícii sú dvojvrstvové drevené podlahy vo viacerých vzoroch, napríklad chevron, kocka, intarzia, rebrík alebo ikonická rybia kosť.

Tento typ podlahy sa jednoducho kombinuje aj s podlahovým kúrením, pretože má nízku konštrukčnú hrúbku, a tak nebráni prestupu tepla na povrch.

Dvojvrstvová drevená podlaha

Trojvrstvová drevená podlaha

Keďže trojvrstvové drevené podlahy sú zložené až z troch vrstiev dreva, samozrejme, majú aj vyššiu konštrukčnú hrúbku. Vrchná vrstva podlahy je vyrobená z tvrdého ušľachtilého dreva. Môže to byť buk, čerešňa, dub, jaseň, javor, orech alebo iné. Drevené parkety rovnako ako dvojvrstvové sú povrchovo upravené olejom alebo lakom, pričom zákazník má možnosť si vybrať z nespočetného množstva farieb a odtieňov..

Strednú vrstvu podlahy tvoria mäkšie druhy drevín a najspodnejšia zabezpečuje, aby si podlaha zachovala tvarovú stálosť aj pri zmenách teploty v interiéri, čo je jednou z hlavných výhod viacvrstvovej drevenej podlahy.

Niektoré trojvrstvové drevené podlahy majú aj ďalší benefit. Oproti dvojvrstvovým ich robí výnimočným spôsob inštalácie, pretože sa dajú klásť aj tradičným plávajúcim spôsobom. Nemusia sa lepiť na podklad. Spájajú sa pomocou klikových systémov, podobne ako je to pri moderných vinylových podlahách. Kladenie trojvrstvovej drevenej podlahy je tak veľmi jednoduché a rýchle.

Trojvrstvová podlaha má dlhú životnosť, pretože ju môžete prebrúsiť a povrchovo ošetriť. Bude opätovne vyzerať ako nová.

Trojvrstvová drevená podlaha

Prečo si vybrať viacvrstvovú podlahu

Viacvrstvové drevené podlahy odolávajú zmenám vlhkosti a teploty v interiéri lepšie ako masívne drevené podlahy. Ich kladenie je navyše veľmi jednoduché. Inštalujú sa rýchlo. Predovšetkým trojvrstvové drevené podlahy je možné položiť plávajúcim spôsobom pomocou klikového systému. Nepotrebujete takmer žiadne špeciálne nástroje. Spoje sú neviditeľné, ale aj napriek tomu bezpečne pevné. Viacvrstvové podlahy sa však môžu lepiť aj celoplošne priamo na podklad, čím sa predĺži ich životnosť. Pri dobrej starostlivosti môžu vydržať i desaťročia. Keďže vzácne ušľachtilé drevo je použité výlučne vo vrchnej vrstve podlahy, rozhodnutím pre viacvrstvovú drevenú podlahu chránime a šetríme prírodné zdroje. Navyše, je ich jednoduché opraviť, prípadne vymeniť poškodenú lamelu, preto ich pokladáme za ekologickejšie.

Zákazník si môže vybrať z rôznych typov dreva, štýlov, vyhotovení, farieb i rozmerov, čo mu dáva takmer nekonečné možnosti kombinácií. Ak potrebujete poradiť pri rozhodovaní, aká podlaha je pre vás tá pravá, sme tu pre vás. Kontaktujte nás.