Dnes je drevená podlaha veľmi populárna a vyrába sa v rôznych druhoch, štýloch a vyhotoveniach. Používa sa v moderných aj tradičných interiéroch. Dodáva im elegantný vzhľad a aj v moderných bytoch podčiarkuje dôležité spojenie s prírodou. Výrobné technológie sa vylepšili a existuje mnoho spôsobov, ako drevenú podlahu inštalovať a udržiavať. Dnes sa však spoločne pozrieme na jej vznik a vývoj. 

Masívna drevená podlaha 

Drevená podlaha má dlhú históriu a používa sa už od staroveku. V Grécku a v Ríme nachádzala uplatnenie hlavne vo verejných budovách. Typická podlaha v domoch bola najmä z hliny a kameňa. Až neskôr sa začali používať drevené podlahy. Tieto podlahy vynikali odolnosťou a mali aj dlhú životnosť. Určite si však nepredstavujte krásnu leštenú podlahu. Od tej dnešnej mala ešte ďaleko. 

Postupne sa stávala stále populárnejšou. Vyrábala sa z rôznych druhov dreva vrátane duba, ktorý je aj dnes jedným z najobľúbenejších materiálov. Okrem toho to bola borovica, jaseň a rôzne ihličnaté druhy. Ich výber nebol náhodný. Vyberali sa pre svoju tvrdosť, odolnosť, ale aj vzhľad. 

V stredoveku sa drevená podlaha používala hlavne v zámkoch, kostoloch a vo významných budovách. Bola to podlaha z masívneho dreva, ktoré sa leštilo a natieralo olejom alebo voskom. Dodnes má drevená podlaha punc luxusu.

Drevená podlaha v kostole

Neskôr, v 19. storočí, sa objavili nové technológie na výrobu masívnych drevených podláh, ktoré zlepšili kvalitu a presnosť výroby. Podlahy sa vyrábali vo forme dlhých dosiek, ktoré sa mohli lepiť alebo skrutkovať priamo na podklad. Tento spôsob umožnil rýchlejšie a efektívnejšie inštalovanie.

Dnešná inštalácia masívnej drevenej podlahy sa začína prípravou podkladu. Musí byť čistý, suchý a rovný. Masívna drevená podlaha sa inštaluje priamo na podkladovú vrstvu lepením. Podlahové dosky majú perodrážku, ktorá spája jednotlivé dielce. Následne, ak sa jedná o vlysy, sa povrch brúsi, aby sa dosiahla rovnomerná hrúbka a hladká povrchová úprava, ďaľším krokom je tmelenie a nakoniec sa aplikuje olej alebo lak. Pri masívnych parketách je možnosť povrchovej úpravy priamo z výroby. 

Inštalácia masívnej drevenej podlahy môže byť náročná a zvyčajne vyžaduje skúseného profesionála, ktorý má vedomosti a skúsenosti v tejto oblasti. S nami to však bude hračka. Masívne drevené podlahy sú našou špecialitou.

Parketová podlaha 

História parkiet siaha až do antiky. Drevené podlahy boli vtedy zložené z malých kúskov dreva. V Ríme boli tieto podlahy zdobené rôznymi vzormi a geometrickými tvarmi. V stredoveku sa v Európe stala obľúbenou technikou parketová mozaika, ktorá pozostávala z rôznych druhov dreva zložených do zložitých geometrických vzorcov. Používala sa hlavne v reprezentatívnych miestnostiach, ako sú katedrály, kúrie a kráľovské paláce.

V 17. storočí sa parkety stali populárnymi v sídlach aristokracie. Nepreslávila ich len estetická hodnota, ale aj schopnosť udržiavať teplo. Aj preto sa v 19. storočí začali vyrábať sériovo. Vznikli totiž nové stroje, ktoré umožnili masovú výrobu, a drevené parkety sa tak stali dostupnejšie. 

Parketová podlaha

V súčasnosti sa parkety vyrábajú z rôznych druhov dreva a sú k dispozícii v mnohých dizajnoch. K dispozícii sú aj intarzie a mozaiky vyrábané na mieru podľa požiadaviek.

Parkety sú stále obľúbené kvôli svojej kráse, trvácnej konštrukcii a možnosti renovácie.

Drevená podlaha včera a dnes

Súčasné drevené podlahy a drevené podlahy v minulosti sa líšia nielen v použitých materiáloch, ale aj v technikách inštalácie a v dizajnových trendoch. 

Materiály

V minulosti boli drevené podlahy väčšinou vyrobené z masívneho dreva, zatiaľ čo dnes sa vyrábajú aj vinylové a viacvrstvové drevené podlahy

Inštalácia

Kedysi sa drevená podlaha inštalovala pomocou klinov a klincov, ktoré držali dosky na mieste. Dnes sa často používa lepenie dreva priamo na podklad alebo plávajúca podlaha, ktorá sa nelepí, ale drží spolu pomocou zámkového systému, vďaka ktorému lamely do seba jednoducho zacvaknú. 

Dizajn 

V minulosti boli drevené podlahy obvykle jednoduché a nemali výrazný dizajn. Dnes sú drevené podlahy k dispozícii v mnohých rôznorodých dizajnoch a vzoroch vrátane parkiet, ktoré pozostávajú z malých dielcov, ktoré sa spoja do konkrétneho vzoru. Známym dizajnom je napríklad rybia kosť, kde sú parkety položené v uhle 90 stupňov. Tento vzor je obľúbený pre svoju eleganciu a tradičný vzhľad. Podobne ako vzor rybej kosti aj vzor chevron, tiež známy ako francúzsky vzor, v ktorom sú dosky inštalované v 45° a 60° uhle.

Údržba

V minulosti bolo potrebné často prebrusovať a ošetrovať drevené podlahy, aby zostali v dobrom stave. Dnes sú niektoré drevené podlahy ošetrené ochrannými vrstvami, ktoré znižujú potrebu údržby a predlžujú ich životnosť.

Drevené podlahy zostávajú obľúbeným typom podlahy kvôli svojej prirodzenej kráse, trvácnej konštrukcii a možnosti renovácie a obnovovania. Aj s tým vám vieme pomôcť. Stačí nás kontaktovať.