Každá podlaha má výhody aj nevýhody. Tak je to aj s jej tónom. Svetlé podlahy miestnosti opticky zväčšujú. Sú nadčasové a ľahko sa kombinujú s rôznymi štýlmi. Tmavé podlahy sú kontrastné. Je potrebné kombinovať ich so správnymi doplnkami. Správna kombinácia svetlých a tmavých farieb však dokáže divy. Výber teda nemusí byť vôbec jednoduchý. Preto sme zosumarizovali pre vás pár užitočných informácií, ktoré vám rozhodovanie uľahčia. No najvhodnejšie by bolo prísť sa pozrieť do nášho showroomu. Tešíme sa na vás.

Svetlé drevené podlahy

Svetlé odtiene opticky miestnosti zväčšujú a platí to aj pre drevené podlahy. Vytvárajú nadčasový vzhľad, ľahko sa kombinujú s tmavým nábytkom a kombinácie môžu byť naozaj kreatívne. Ani svetlý nábytok však nemusí byť tabu. Dajte si však pozor na to, aby miestnosť nepôsobila príliš sterilným dojmom.

Výhody

Výhodou svetlej drevenej podlahy je jej univerzálnosť a nadčasovosť. Hodí sa naozaj do každej miestnosti. Svetlé farby totiž vytvárajú väčší a jasnejší priestor. Výhody svetlej podlahy sú:

  • svetlá drevená podlaha presvetľuje a opticky zväčšuje priestor. Miestnosť doslova rozžiari,
  • je univerzálna, rovnako je vhodná do malých i veľkých miestností,
  • prekážkou nie je ani priestor s malým množstvom prirodzeného svetla. 

Svetlá drevená podlaha v obývačke

Tmavé drevené podlahy

Tmavé podlahy sú ako stvorené na hranie sa s kontrastmi. Dajú sa rôzne kombinovať – aj so svetlými stenami, aj s tmavými doplnkami. Môžu však priestor opticky zmenšiť, preto si dajte záležať na výbere doplnkov v živých farbách, ktoré môžu celý interiér oživiť. Hoci tmavé podlahy odporúčame do väčších miestností, ak ich skombinujete so svetlými stenami a s bielymi dekoráciami, aj dizajnéri by boli na takýto priestor hrdí. Nemusíte sa báť žiadneho stiesneného dojmu. 

Výhody

Nezabudnite, že tmavá drevená podlaha sa stáva ústredným prvkom celého interiéru. Pri správnom výbere môže váš príbytok pôsobiť až luxusne. Vie však vytvoriť aj atmosféru teplého a útulného domova. Výhody tmavej podlahy sú:

  • tmavé drevené podlahy majú bohatý a luxusný vzhľad,
  • miestnostiam so svetlými stenami dodávajú charakter,
  • sú vizuálne zaujímavejšie ako svetlé podlahy.

Tmavá drevená podlaha v kuchyni

Ako sa rozhodnúť pri výbere tónu drevenej podlahy?

Svetlá aj tmavá drevená podlaha má svojich odporcov i zástancov. Jednoznačná odpoveď na vyššie položenú otázku preto neexistuje. Rozhodnúť môže napríklad aj to, či máte domáceho maznáčika.

Máte domáceho maznáčika?

Škrabance od pazúrov budú na svetlej podlahe menej viditeľné. Chlpy domácich miláčikov a prach nepútajú na svetlej podlahe tak veľa pozornosti ako na tmavej. Samozrejme, záleží aj na farbe vášho domáceho miláčika.

Do akej miestnosti vyberáte podlahu?

Pri výbere by ste mali myslieť na to, akú rozlohu má miestnosť. Ako je orientovaná na svetové strany a koľko svetla cez okná dopadá na podlahu? Všeobecne platí, že tmavá podlaha časť tohto svetla dokáže pohltiť, preto ju odporúčame do priestrannejších interiérov. Zároveň však dokáže miestnosť prehriať a zútulniť. Svetlé materiály na druhej strane môžu pôsobiť sterilnejšie. Podčiarkujú však dojem priestrannosti interiéru a vytvárajú väčší priestor na kombinácie doplnkov.

Je priestor dostatočne presvetlený?

Nech už máte akékoľvek preferencie, vízia by mala ladiť s vaším interiérom. Porozmýšľajte preto nad tým, ako je priestor orientovaný a koľko svetla je v ňom. Ak si vyberáte z drevených podláh pre menšie miestnosti, ktoré sú orientované na sever a nie je v nich dostatok slnečného svetla, najlepšie urobíte, ak sa rozhodnete pre svetlejšie dreviny, akými je napríklad jaseň, buk či bielený dub. Prirodzené tmavé drevá, napríklad orech, prípadne tmavo morené dreviny sú vhodné skôr do priestornejších miestností s orientáciou na juh a s veľkými oknami.

Chcete lakovanú podlahu?

Vo veľmi presvetlených interiéroch si dajte pozor na povrchovú úpravu. Lakované drevené podlahy môžu kvôli množstvu dopadajúceho svetla vytvárať aj nežiaduce odlesky. Lakovaných podláh sa však nemusíte úplne vzdať. Môžete vyskúšať napríklad matný či extra matný lak, ktorý až tak svetelné lúče neodráža a navyše podčiarkuje prirodzenosť dreva.

Aký nábytok bude v miestnosti?

Nezabúdajte, že čím extravagantnejšia a farebnejšia bude vaša drevená podlaha, tým viac sa budete musieť zamýšľať nad tým, ako ju zladíte s ďalším nábytkom a doplnkami. Univerzálnym variantom je vždy dub. Podlahy zo svetlého duba, buka alebo javora miestnosti rozjasňujú.

Pri rozhodovaní medzi svetlou a tmavou drevenou podlahou vám určite môže pomôcť návšteva nášho showroomu. Drevenú podlahu nestačí vidieť len na displeji alebo v katalógu. V showroome vám navyše ochotne poradíme, ako sa rozhodnúť.